Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Samen op stap: Inclusie in de vrije tijd geeft zorggezinnen ademruimte en onvergetelijke zomermomenten.

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Vrije Tijd met de tags , , , ,

Bij De Ouders vzw stond deze zomer stond volledig in het teken van zorgeloos genieten en verbondenheid. We ondersteunden verschillende zorggezinnen om samen met andere gezinnen inclusieve vrijetijdsactiviteiten te organiseren. Samen beleefden we prachtige momenten die voor iedereen toegankelijk en onvergetelijk waren. Hier is alvast een greep uit de vele activiteiten die plaatsvonden:

Weekendje Ardennen

Laurent, zorgpapa van Léon, brengt een inspirerend verhaal over hun weekendje weg met de vrienden: "Onze vriendengroep vertrekt van het idee: iedereen gaat mee op weekend. Het weten en voelen dat voor onze vrienden het ook gewoon evident is dat Léon mee is, dat is van grote waarde. Als gezin leerden we om hulp vragen, want het is vaak zo dat het voor de anderen moeilijker is om hulp aan te bieden uit schrik iets verkeerd te zeggen of doen. We zitten nu zelfs op een punt waar hulp spontaan wordt aangeboden, ook door de kinderen van onze vrienden. We krijgen een groot gevoel van steun, waardoor het allemaal wat draaglijker wordt. We kunnen dit ook doortrekken los van de vakantietrip, we weten dat we op hen kunnen rekenen.”

inclusie in de vrije tijd op weekend

Blotevoetenpad

Een alleenstaande zorgmama beleefde samen met haar kinderen en een vrijwilliger uit de buurt de natuur op blote voeten via een blotevoetenpad: “Als alleenstaande zorgmama is het vaak een balans zoeken tussen de zorg voor mijn zoon met een beperking en de aandacht die mijn jongere dochter nodig heeft. Dankzij de hulp van de vrijwilliger, die ik leerde kennen via De Ouders vzw, kon ik beide kinderen de aandacht geven die ze verdienen. Het was een prikkelarme middag in de natuur, wat voor beide kinderen en mezelf heerlijk was.”

Blotevoetenpad inclusie in de vrije tijd

Boottocht

Een zorggezin ging, voor ze contact opnamen met De Ouders vzw, altijd naar dezelfde plaatsen en deden steeds dezelfde activiteiten. Van die vrijetijdsactiviteiten waren ze zeker dat ze toegankelijk genoeg waren voor hun gezin. Wij gingen samen op zoek naar manieren om hun vrijetijdsaanbod uit te breiden. "Dankzij de hulp van De Ouders vzw hebben we ontdekt dat er veel meer plekken toegankelijk zijn dan we oorspronkelijk dachten. Hierdoor konden we een boottocht maken op een locatie die we anders nooit overwogen hadden. Het voelde goed om nieuwe dingen te proberen zonder dat we ons zorgen hoefden te maken over de toegankelijkheid.”

Vooruitblik op het najaar en de winter

Hoewel de zomervakantie op z’n einde loopt, blijven we zorggezinnen ondersteunen in de organisatie van hun vrijetijdsactiviteiten. We willen ervoor zorgen dat zorggezinnen ook in het najaar en tijdens de winter samen met andere gezinnen zorgeloos kunnen genieten van vrijetijdsmomenten. Houd onze website en socials in de gaten voor meer informatie!

Helpende handen nodig?

Maak jij deel uit van een zorggezin dat graag een activiteit wil plannen? Geef ons een seintje! Van kleine uitstapjes tot grote avonturen, wij zijn er om te helpen.

Wat wij bieden:

  • Ondersteuning bij het plannen van de activiteit.
  • Hulp bij de zoektocht naar helpende handen om jullie te ondersteunen tijdens de activiteit.
  • Tips waar organisaties op kunnen letten zodat jouw gezin zich welkom voelt.

Laat ons weten welke uitstap jij wilt organiseren via dit formulier of neem contact met ons op. Wie weet, organiseren we binnenkort samen met jullie een onvergetelijke dag!

Helpende handen, ja graag!

Zelf bereid om een handje toe te steken?

Wil je samen met een zorggezin een activiteit plannen? Meld je aan als vrijwilliger via dit formulier of neem contact met ons op.

Laten we samen zorgeloos genieten en vrij zijn in onze vrije tijd!

 

Meer info?

Neem contact met ons op via:

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord