Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Voorkom boetes: nieuwe parkeerregels voor personen met een handicap

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , , , ,

Vlotjes parkeren met een handicap? Ja, graag!

We krijgen de laatste tijd veel signalen van gezinnen die merken dat het parkeerbeleid in een bepaalde stad of gemeente is gewijzigd. In veel gemeenten mag je op de voorbehouden parkeerplaatsen voor mensen met een handicap gratis parkeren mits je de blauwe parkeerkaart zichtbaar op het dashboard legt. Steeds meer steden kiezen echter voor de digitale weg: registratie van de nummerplaat via sms of aan de betaalautomaat, gecombineerd met handhaving via een digitaal tablet of scanauto. Helaas zijn de blauwe parkeerkaarten niet gedigitaliseerd. Gevolg: auto’s met een blauwe parkeerkaart worden niet herkend door de scanauto en je krijgt toch een boete in de bus terwijl je met de blauwe parkeerkaart gratis mag parkeren.  

Een nieuw, uniform systeem van digitale parkeerrechten voor mensen met een handicap zou vanaf eind 2024 beschikbaar zijn voor steden en gemeenten om deze onterechte boetes te voorkomen.  

Stad Antwerpen is voortrekker om samen met de betreffende diensten de wildgroei aan regelgeving in elke stad en gemeente voor eens en voor altijd uit te klaren. 

Wij volgen de ontwikkelingen voor jullie op de voet. Ondertussen is het behelpen met de info die jullie ons verstrekken. Zeker nu we er met z’n allen op uit trekken in de vakantie. 

Wat weten we nu al? 

De centrumsteden:

  • Antwerpen: registreer vooraf hier 
  • Oostende: Registreren is enkel noodzakelijk indien je gratis op de reguliere betalende plaatsen wil parkeren. Registreer eenmalig 2 nummerplaten via hun digitaal loket.
  • Brussel: sinds 8 juli 2023 is registreren verplicht. Je hebt 3 mogelijkheden: permanente registratie als je steeds met dezelfde auto rijdt of tijdelijke registratie als je geregeld een andere auto gebruikt. Je kan ook beide systemen naast elkaar gebruiken, dus 1 vast voertuig permanent registreren en wanneer iemand anders je voert, kan je kiezen voor de tijdelijke registratie. 
  • Brugge: Vooraf registreren is niet nodig, parkeerkaart is voldoende 
  • Gent: Vooraf registreren is niet nodig, parkeerkaart is voldoende  
  • Hasselt: Vooraf registreren is niet nodig, parkeerkaart is voldoende 
  • Kortrijk: Vooraf registreren is niet nodig, parkeerkaart is voldoende 
  • Leuven: Vooraf registreren is niet nodig, parkeerkaart is voldoende
  • Mechelen: Vooraf registreren is niet nodig, parkeerkaart is voldoende

Voor meer gedetailleerde informatie kun je het best de lokale autoriteiten of de website van de stad/gemeente raadplegen.   

Met De Ouders hebben we binnenkort een overleg met de Federale Overheidsdienst (FOD) DG Personen met een Handicap om dit item verder te bespreken. Zodra we meer info hebben, delen we die graag met jullie. 

Heb je zelf informatie over het parkeerbeleid in andere steden of gemeenten? Laat het ons weten via info@deouders.be dan vullen we onze lijst aan.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord